Glysiini on aminohappo, joka on yksi proteiinien rakennuspalikoista. Se on yksinkertaisin aminohappo ja myös ei-välttämätön aminohappo, mikä tarkoittaa, että elimistö voi tuottaa sitä itse.

Glysiinillä on elintärkeä rooli elimistössä ja se osallistuu useisiin biologisiin toimintoihin, mukaan lukien erilaisten entsyymien, DNA:n ja RNA:n tuotanto. Se toimii myös välittäjäaineena aivoissa, mikä tarkoittaa, että se auttaa välittämään hermoimpulsseja ja signaaleja koko kehoon.

Glysiiniä löytyy luonnollisesti monista erilaisista elintarvikkeista, kuten lihasta, kalasta, maitotuotteista ja palkokasveista. Sitä on saatavana myös ravintolisänä, ja sitä käytetään yleisesti unihäiriöiden, ahdistuksen ja muiden sairauksien hoitoon.

Terveyshyödytensä lisäksi glysiiniä käytetään myös useilla teollisuudenaloilla. Sitä käytetään yleisesti kosmetiikan, ruoan ja lääkkeiden valmistuksessa sekä teollisuuskemikaalien valmistuksessa.

Kaiken kaikkiaan glysiini on elintärkeä aminohappo, jolla on monia tärkeitä tehtäviä kehossa ja jolla on laaja valikoima käyttötarkoituksia eri teollisuudenaloilla.

Jotkut lääkkeet voivat olla vuorovaikutuksessa glysiinin kanssa:

  • Antipsykoottiset lääkkeet: Glysiinilisät voivat tehostaa psykoosilääkkeiden vaikutuksia, mikä lisää sivuvaikutusten riskiä.
  • Litium: Glysiinilisät voivat heikentää litiumin, kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitoon käytettävän lääkkeen, tehoa.
  • Verenohennusaineet: Glysiinilisät voivat lisätä verenvuotoriskiä, kun niitä käytetään verta ohentavien lääkkeiden, kuten varfariinin tai aspiriinin, kanssa.
  • Ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet (NSAID:t): Glysiinilisät voivat tehostaa tulehduskipulääkkeiden anti-inflammatorisia vaikutuksia, mikä lisää verenvuodon ja muiden sivuvaikutusten riskiä.
  • Insuliini: Glysiinilisät voivat tehostaa insuliinin vaikutuksia, mikä lisää hypoglykemian (matala verensokeri) riskiä.

Glysiiniä pidetään yleensä turvallisena useimmille ihmisille, kun sitä otetaan ohjeiden mukaan. Glysiinin käytöllä on kuitenkin joitain vasta-aiheita, jotka on otettava huomioon:

  • Allergia: Henkilöiden, jotka ovat allergisia glysiinille tai muille aminohapoille, ei tule ottaa glysiinilisäaineita.
  • Munuaissairaus: Ihmiset, joilla on munuaissairaus, eivät ehkä pysty poistamaan glysiiniä kunnolla kehostaan, mikä voi johtaa glysiinin kertymiseen vereen. Siksi glysiinilisäaineita tulee välttää tai niitä tulee käyttää varoen potilailla, joilla on munuaissairaus.
  • Skitsofrenia: Suuret glysiinin annokset voivat pahentaa skitsofrenian oireita joillakin henkilöillä.
  • Raskaus ja imetys: Ei ole riittävästi näyttöä glysiinilisän turvallisuuden määrittämiseksi raskauden ja imetyksen aikana. Siksi raskaana olevien ja imettävien naisten tulee välttää glysiinin lisäravinteiden käyttöä.
  • Diabetes: Glysiinilisät voivat tehostaa insuliinin vaikutuksia, mikä voi alentaa verensokeritasoja. Siksi diabeetikkojen tulee käyttää glysiinilisäaineita varoen ja seurata verensokeritasoaan tarkasti.

Product added to wishlist
Product added to compare.