Uni ja immuniteetti

Uni ja immuniteetti

- Luokat: Artikkelit

Antibiootit, yrtit, ruokavalio, bio resonanssi, happihoito ... borrelioosin torjuntaan on monia perinteisiä ja vaihtoehtoisia menetelmiä. Elintavoista ja unen laadusta puhutaan kuitenkin harvoin.

Uni on fysiologinen toiminta, jota vietämme keskimäärin noin 30% ajastamme. Olettaen, että keskivertoihminen elää noin 80 vuotta, sama määrä unta on noin 25 vuotta elämästämme!

Unitoiminnot

Unen tärkein tehtävä on ensisijaisesti kehomme uudistaminen. Siksi aamulla meillä on eniten energiaa, kehomme on levännyt ja aivot ovat hapettuneet. Unen puute vaikuttaa negatiivisesti muistiin, tehokkaaseen oppimiseen tai oikeaan keskittymiseen. Tutkimukset osoittavat yhä enemmän myös unen vaikutuksia mielialaan, kuten ahdistusta ja masennusta. Liian lyhyet univaiheet aiheuttavat häiriöitä kortisolin, stressihormonin, mutta myös monien sukupuolihormonien erityksessä, mikä johtaa koko elimistön toimintaan. Keskimäärin 4-5 tuntia päivässä nukkuvalla miehellä testosteronitasot ovat laskeneet yhtä paljon kuin 10-15 vuotta vanhemmalla miehellä.

Uni ja immuunijärjestelmä

Voiko unella olla todellista vaikutusta Lymen tautiin ja sen samanaikaiseen infektioon? Täysin. uni vaikuttaa immuunijärjestelmäämme, ja sen puute aiheuttaa:

- Vähentynyt T - solujen aktiivisuus .

- Tulehduksellisten sytokiinien lisääntyminen.

- Leukosyyttituotannon väheneminen.

- NK-solujen toiminnan heikkeneminen, jotka ovat vastuussa taudinaiheuttajien torjumisesta kehossa (mukaan lukien Borrelia torticollis ja syöpäsolut).

- Käpyrauhasen melatoniinin erityksen estyminen.

Unen vaiheet:

Uni on hyvin monimutkainen fysiologinen toiminta, jossa voidaan erottaa kaksi päävaihetta: NREM (non - rapid eye movement) ja REM (rapid eye movement).

NREM-vaihe on pidempi ja vastaa pääasiassa levosta ja palautumisesta. REM-vaihe taas on aktiivisempi, aivoja stimuloidaan enemmän ja unia esiintyy. Moitteettoman toiminnan ja täyden voiman kannalta on välttämätöntä, että molemmat vaiheet "elävät symbioosissa". Kunkin syklin tulisi kestää keskimäärin n. 100 minuuttia ja vuorottelevat (n. 4-6 unijaksoa).

Kuinka kauan meidän pitäisi nukkua?

Keskimääräinen, haluttu unen pituus riippuu pääasiassa iästä ja on:

9-12h koululaisille (7-12-vuotiaat)

8-10h nuorille (13-17 vuotta)

7-9h aikuisille (18-64-vuotiaat)

7-8h vanhuksille (65+)

Menetelmät unen laadun parantamiseksi

1. Älä käytä laajasti matkapuhelimia tai tietokoneita pimeän tultua.

Puhelinsoitto makuuhuoneessa tai TV-ohjelman jakso sängyssä on huono idea. Käpyrauhanen saa sitten tiedon, ettei ole yö ollenkaan ja estää unihormoniksi kutsutun melatoniinin eritystä. Rajoita kosketusta punaiseen valoon (elektronisten laitteiden tuottamaan valoon) vähintään tunnin ajan ennen nukkumaanmenoa.

2. Ylläpitää asianmukaiset makuuhuone olosuhteet.

Oikea lämpötila, pimeys, hiljaisuus tai luonnollinen, mukava yöasu ovat tässä avainasemassa.

3. Ole systemaattinen.

Sinun pitäisi aina mennä nukkumaan ja nousta samaan aikaan. Näin totutat elimen vakiintuneisiin järjestelmiin. Optimaalinen unen määrä on ok. 21-23 ja herää. 6-8.

4. Älä syö yöllä.

Syöminen ennen nukkumaanmenoa voi häiritä unen laatua. Paras vaihtoehto on syödä viimeinen, helposti sulava ateria vähintään 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Sama koskee vahvaa mustaa teetä ja kahvia.

5. Vältä liikuntaa illalla.

Liikunta voi auttaa uniongelmiin, mutta sitä ei pidä tehdä liian myöhään. Treenin tekeminen ennen nukkumaanmenoa voi äänekkään, voimakkaasti valaistun kuntosalin lisäksi aiheuttaa kehon liiallista stimulaatiota ja kortisolin - stressihormonin-vapautumista, mikä voi aiheuttaa univaikeuksia ja myöhemmin unen laatua. Huolehdi kävelystä, hapetuksesta ja kosketuksesta luontoon.

6. Älä juo alkoholia.

"Alkoholi helpottaa nukahtamista" - voit usein tavata tämän yleisen mielipiteen. Alkoholi voi kuitenkin pieninäkin määrinä aiheuttaa REM-unen vaiheen merkittävän vähenemisen ja jopa sen täydellisen tukahduttamisen.

7. Yrtit, lisäravinteet ja lääkkeet

Vain kun muutat tottumuksiasi ja noudatat kaikkia edellä mainittuja kohtia, etkä näe parannusta, sinun pitäisi harkita täydentämistä. Adaptogeenit ovat erittäin hyödyllisiä rauhoittumisessa ennen nukkumaanmenoa, erityisesti Ashwagandha. Lisäksi kasvien ainesosat, kuten Melissa tai sahrami, voivat myös olla tehokkaita. Melatoniinin pitäisi tulla viimeisenä, mutta älä ota sitä pitkään.

8.Meditaatio

Keskittyminen hengittämiseen ja hetken tiedostaminen voivat auttaa myös uniongelmiin. Tuoreen tutkimuksen mukaan säännöllisesti meditoivilla ihmisillä on vähemmän ongelmia unettomuuden, väsymyksen ja masennuksen kanssa.

Riittävä uni ja laajasti määritelty terveellinen elämäntapa ovat erittäin tärkeitä borrelioosin hoidossa. Unen laatu ja elintavat vaikuttavat immuniteettiimme ja sitä kautta elimistön kykyyn taistella Borrelia-bakteereita vastaan.

Product added to wishlist
Product added to compare.

Käyttämällä verkkosivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja löytyy tietosuojakäytännöstämme.