Mikä on antioksidanttien rooli kehossa?

Mikä on antioksidanttien rooli kehossa?

- Luokat: Artikkelit

Antioksidantit ovat molekyylejä, jotka taistelevat vapaita radikaaleja vastaan kehossasi. Vapaat radikaalit ovat yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa haittaa, jos niiden tasot nousevat liian korkeiksi. Ne liittyvät useisiin sairauksiin, mukaan lukien diabetes, sydänsairaudet ja syöpä. Antioksidantteja löytyy monista elintarvikkeista, mukaan lukien hedelmät ja vihannekset. Niitä on saatavana myös ravintolisinä. On kuitenkin välttämätöntä kuluttaa antioksidantteja niiden luonnollisessa muodossa terveyshyötyjen maksimoimiseksi.

Antioksidanttien rooli kehossa

  • Oksidatiivisen stressin torjunta: Oksidatiivista stressiä esiintyy, kun vapaiden radikaalien aktiivisuuden ja antioksidanttiaktiivisuuden välillä on epätasapaino. Oikein toimiessaan vapaat radikaalit voivat auttaa torjumaan infektioihin johtavia taudinaiheuttajia. Oksidatiivinen stressi voi kuitenkin laukaista DNA-vaurioita ja vaikuttaa sairauksien, kuten syövän, diabeteksen ja sydänsairauksien, kehittymiseen. Antioksidantit neutraloivat vapaita radikaaleja luopumalla joistakin omista elektroneistaan, mikä rikkoo "ketjureaktion", joka voi vaikuttaa muihin molekyyleihin soluissa ja muissa kehon osissa.
  • Kroonisten sairauksien ehkäisy: Tutkimukset viittaavat siihen, että runsaasti antioksidantteja sisältävät ruokavaliot voivat auttaa ehkäisemään kroonisia sairauksia, kuten sydänsairauksia, syöpää ja diabetesta, estämällä solujen ja kudosten asteittaisia oksidatiivisia vaurioita.
  • Immuunipuolustuksen parantaminen: Antioksidantit, kuten C- ja E-vitamiinit, auttavat vahvistamaan immuunijärjestelmää infektioita vastaan suojaamalla immuunisoluja oksidatiivisilta vaurioilta.
  • Ihon terveyden suojelu: Antioksidantit, kuten beetakaroteeni sekä C- ja E-vitamiinit, voivat suojata ihoa rajoittamalla vapaiden radikaalien tuotantoa, jotka voivat vahingoittaa ihosoluja. Antioksidanteilla on myös merkittävä rooli ikääntymisen estämisessä vähentämällä ikääntymisen merkkejä.
  • Silmien terveyden tukeminen: Antioksidanteilla, kuten luteiinilla ja zeaksantiinilla, on merkittävä rooli silmien suojaamisessa haitallisilta valoaalloilta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ne auttavat estämään verkkokalvon vaurioita ja ikään liittyvän makulan rappeutumisen ja kaihien etenemistä.

Antioksidanttien lähteet

Antioksidantteja on runsaasti luonnossa ja niitä esiintyy pääasiassa elintarvikkeissa. Tässä ovat tärkeimmät lähteet:

  • Hedelmät ja vihannekset: Erityisesti ne, joilla on eloisat värit. Mustikat, mansikat, vadelmat, tumma suklaa ja viinirypäleet sisältävät runsaasti antioksidantteja.
  • Pähkinät ja siemenet: kuten pekaanipähkinät, saksanpähkinät, auringonkukansiemenet ja mantelit.
  • Koko jyvät: Kuten ruskea riisi ja kaurapuuro.
  • Juomat: Vihreä tee ja kahvi ovat erinomaisia antioksidanttien lähteitä.
  • Mausteet ja yrtit: kuten kurkuma, kaneli ja inkivääri.

Monipuolisen valikoiman näitä ruokia integroiminen ruokavalioon voi olla luonnollinen tapa lisätä antioksidanttien saantia ja vähentää erilaisten sairauksien riskiä.

Antioksidantit ravintolisissä

Monet ihmiset käyttävät ravintolisiä antioksidanttien saannin lisäämiseksi. Joitakin yleisiä ravintolisien yhdistelmiä, joita käytetään niiden antioksidanttiominaisuuksien vuoksi, ovat:

  • C- ja E-vitamiini: Molemmat vitamiinit toimivat synergistisesti solukalvojen suojaamiseksi ja immuunijärjestelmän pitämiseksi terveenä. C-vitamiini uudistaa E-vitamiinia neutraloituaan vapaita radikaaleja.
  • Beetakaroteeni, C-vitamiini ja E-vitamiini: Tätä yhdistelmää käytetään usein lisäravinteissa, jotka on suunniteltu parantamaan ihon terveyttä ja tukemaan immuunijärjestelmää. Beetakaroteeni on eräänlainen A-vitamiini, jolla on omat antioksidanttiset ominaisuudet.
  • Seleeni ja E-vitamiini: Seleeni on hivenaine, joka yhdistetään usein E-vitamiiniin antioksidanttisten vaikutusten parantamiseksi, erityisesti sydämen terveyden edistämisessä.
  • Sinkki, kupari ja mangaani: Nämä hivenaineet sisältyvät usein antioksidanttilisiin, koska ne ovat välttämättömiä superoksididismutaasin, kehon tärkeän antioksidanttientsyymin, moitteettoman toiminnan kannalta.
  • Vihreän teen uute ja kurkumiini: Nämä lisäravinteet ovat peräisin luonnollisista lähteistä (vihreä tee ja kurkuma) ja sisältävät runsaasti polyfenolisia yhdisteitä, joilla on vahvat antioksidanttiominaisuudet.
  • Resveratroli, rypäleen siemenuute ja kvertsetiini: Tämä trio löytyy usein sydän- ja verisuoniterveyteen tarkoitetuista lisäravinteista. Jokaisella komponentilla on ainutlaatuisia antioksidantteja, jotka auttavat suojaamaan soluja oksidatiiviselta stressiltä, mikä on hyödyllistä sydämen terveydelle.

 

Antioksidanttipitoisten yrttien ja ravintolisien sisällyttäminen ruokavalioon voi parantaa terveyttäsi merkittävästi vähentämällä oksidatiivista stressiä ja tulehdusta. Inkiväärin rauhoittavista vaikutuksista tumman suklaan sydämen terveellisiin hyötyihin ja kurkuman voimakkaisiin anti-inflammatorisiin ominaisuuksiin, luonto tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja antioksidanttien saannin lisäämiseksi.

 

Lähteistä:

  • Bhagavan, H. N., & Chung-Eun, H. (2015). Rosenbergin neurologisten ja psykiatristen sairauksien molekyyli- ja geneettinen perusta: Elsevier.
  • Carlsen, M. H., Halvorsen, B. L., Holte, K., Bøhn, S. K., Dragland, S., Sampson, L., ... & Barikmo, I. (2010). Yli 3,100-elintarvikkeiden, juomien, mausteiden, yrttien ja lisäravinteiden antioksidanttipitoisuus maailmanlaajuisesti. Ravitsemuslehti, 9, 3.
  • Kansallinen silmäinstituutti. (2001). AREDS - ikään liittyvä silmäsairaustutkimus: Kliininen tutkimus, jossa testattiin C-, E- ja beetakaroteenin sekä sinkkilisän vaikutuksia ikään liittyvään makulan rappeutumiseen. Haettu osoitteesta https://www.nei.nih.gov.
Product added to wishlist
Product added to compare.