Epstein-Barr-Virus

Epstein-Barr-Virus

- Luokat: Artikkelit

Epstein-Barr-virus, yleisemmin epätäydellisellä nimellään EBV-virus, on herpesviridae-ryhmään kuuluva taudinaiheuttaja. Se kuuluu samaan ryhmään kuin herpes simplex-virus (HSV) tai sytomegalovirus (CMV). Epstein-Barr-virus on virus, joka aiheuttaa tarttuvan mononukleoosin, jota kutsutaan "kiss-taudiksi". Epstein-Barr-viruksen aiheuttama infektio voi johtaa useisiin vakaviin terveyskomplikaatioihin, myös autoimmuunisairauksiin. Epstein-Barr-viruksen diagnosointi on erittäin tärkeää myös Lymen tautia sairastavilla potilailla.

Miten virus saadaan?

Jo se, että sitä kutsutaan suutelusairaudeksi, osoittaa sen tarttuvan pääasiassa syljen välityksellä (myös syömällä samalta lautaselta, juomalla samasta pullosta tai käyttämällä samaa hammasharjaa). Infektio voi kuitenkin tapahtua myös veren ja fyysisen (seksuaalisen) kontaktin kautta. Arviolta jopa 90-95 prosenttia maailman aikuisväestöstä on EBV: n kantajia. Lapsilla tämä osuus on suhteellisen pieni ja on 40-50 prosenttia. Näin suuri osa tartunnan saaneista johtuu siitä, että taudin kulku voi tapahtua täysin oireettomana, eikä sairastunut ole tietoinen taudista.

Oire

Jotkut ihmiset eivät saa oireita, mutta useimmat ovat tyypillisiä infektion oireita, jotka voivat johtua monista muista sairauksista, joten EBV: n diagnosointi on vaikeaa. Yleisimpiä oireita ovat kuume, väsymys, päänsärky, kokovartalokipu, kurkkukipu, ihottuma, heikotus tai ruokahaluttomuus.

Kuitenkin, jos jätetään hoitamatta pitkään, EBV voi johtaa tarttuvaan mononukleoosiin ja aiheuttaa merkittävää terveydentilan heikkenemistä. Mononukleoosin tyypillisiä oireita ovat:
- kurkun ja nielurisojen tulehdus, johon liittyy limakalvon punoitusta ja plakin esiintymistä. Tähän liittyy voimakasta kipua, suuria nielemisvaikeuksia ja korkea kuume, jopa 40°C
- imusolmukkeiden suurentuminen-yleensä kaulan ympärillä. Se voi jatkua jopa kuusi kuukautta alkuperäisen tartunnan jälkeen.
- laajentuminen perna-vaikuttaa vain puolet potilaista
- hepatiitti
- ihottuma

EBV ja Lymen tauti

Epstein-Barr-virus (EBV) - infektio on yleinen Lymen tautia sairastavilla. Hyvin usein tämän viruksen aiheuttama infektio voi myös aiheuttaa vääriä positiivisia tuloksia serologisissa testeissä borrelioosikäämien esiintymisen varalta. Jos näiden kahden infektion epäillään olevan samanaikaisia, Lymen taudin lisädiagnoosi on tehtävä.

Epstein-Barr-virus (EBV) voi edistää kroonisen väsymysoireyhtymän kehittymistä, mutta myös kilpirauhassairaus, tinnitus, huimaus, nivelkipu, luukipu, lihaskipu tai neurologiset oireet. EBV-infektion oireita on käytännössä mahdotonta erottaa Lymen taudista. Jos saat pitkäaikaista hoitoa Lymen tauti ja ei näe mitään vaikutuksia, kannattaa harkita EBV infektio. Molemmat näistä infektioista voivat myös esiintyä samanaikaisesti, mikä pahentaa potilaan oireita entisestään.

Diagnoosi

EBV: n osoittamisessa käytetään serologisia menetelmiä vasta-aineiden osoittamiseksi.

- anti-VCA IgM-jotka esiintyvät akuutissa vaiheessa ja joskus, kun infektio aktivoituu uudelleen, katoavat muutaman kuukauden kuluttua
- anti-VCA IgG - jotka ovat läsnä kaikkina aikoina infektiohetkestä, osoittavat aiemman infektion
- anti-EA-hyödyllinen akuutin EBV-infektion diagnosoinnissa ja tarttuvan mononukleoosin akuutissa vaiheessa.
- anti-Ebna-hyödyllinen diagnoosi aiemmin EBV infektio ja aiemmin tarttuva mononukleoosi.

Hoito

Mononukleoosin hoitoon ei ole erityisiä lääkeaineita. Ainoat lääkkeet, joilla virus saadaan kuriin, ovat käsikauppalääkkeet ja tulehduskipulääkkeet. On kuitenkin olemassa luonnollisia hoitomenetelmiä. Tämä on m.in.:

1. Yrttisekoitus kiinalaisesta skullcapista, Isatiksesta ja lakritsista
2. Teetä inkiväärimehulla
3. Andrographis (huomautus, noin 1% ihmisistä, jotka käyttävät andrographis saa nokkosihottuma; jos näin tapahtuu-lopeta yrtti, ihottuma katoaa noin 1 viikon kuluttua)
4. Herbal sekoitus Motherword ja Passion flower
5. Yrttisekoitus Cordycepsistä ja rhodiolasta

Sinun ei kuitenkaan pitäisi väärentää levätä ja juoda runsaasti vettä.

Product added to wishlist
Product added to compare.