D-vitamiini

D-vitamiini

- Luokat: Artikkelit

D-vitamiini on rasvaliukoinen aine, joka liittyy läheisesti immuunijärjestelmäämme. Siksi se on niin tärkeä ei vain terveelle ihmiselle, vaan ennen kaikkea Lymen taudista tai sen rinnakkaisinfektioista kärsiville.

Voimme jakaa D-vitamiinin:

- D2-vitamiini (ergokalsiferoli), jota löytyy luonnollisesti myös sienistä ja kasveista
- D3-vitamiini (kolekalsiferoli), jota esiintyy luonnostaan ​​eläintuotteissa.


D-vitamiinin vaikutus terveyteen

1. Vaikutus immuniteettiin

Kuten aiemmin mainittiin, D-vitamiinin päätehtävä on vaikuttaa vastustuskykyyn. Se on tärkeä immuunivasteen säätelijä, vaikuttaa T- ja B-lymfosyytteihin sääteleen siten immuunivastetta ja sääteleen Th1- ja Th2-sytokiniinitasapainoa. Tämä vaikuttaa merkittävästi autoimmuunisairauksien etenemiseen.

Tutkimukset osoittavat, että merkittävällä puutoksella 1600 UI:lla D3-vitamiinia päivässä riittää vähentämään infektioriskiä jopa 36 %.

2. Tehokas antioksidantti

D-vitamiini voi olla tehokas kehon myrkkyjen poistamisessa. Se auttaa tuottamaan vahvaa antioksidanttia, joka on glutationi, joka epäsuorasti vähentää antioksidanttista stressiä ja taistelee vapaita radikaaleja vastaan.

3. Vaikutukset luihin

Säätelee kalsium- ja fosfaattitasapainoa. Elimistössä aktiiviseen muotoonsa muuttuva 25-dihydroksivitamiini-D lisää kalsiumin imeytymistä suolistossa, minkä ansiosta se parantaa luun mineraalitiheyttä. Tutkimukset osoittavat, että murtumariski kasvaa jopa 33 % jokaista 25 (OH) D:n laskua 10 ng/ml kohti alle 28 ng/ml!

4. Sydänsairauksien ehkäisy

D-vitamiini liittyy moniin terveyteemme. Se vaikuttaa verenpaineeseen, triglyserideihin ja kolesteroliin (mukaan lukien LDL- ja HDL-tasot). Kaikki tämä liittyy läheisesti sydän- ja verisuonisairauksiin, jotka ovat Puolan yleisin kuolinsyy. Fatemeh Gholamin, Ghobad Moradin ja muiden tutkimusten mukaan D-vitamiinin väheneminen liittyi suurempaan sydän- ja verisuonisairauksiin sairastuvuuden ja kuolleisuuden riskiin. Alhaiset D-vitamiinitasot lisäsivät sairastumisriskiä 44 % ja riskiä kuolla tautiin huimat 54 %!


5. Vaikutus kasvaimiin

Kasvaimia syntyy, kun kehon solut jakautuvat hallitsemattomasti, eivätkä vasta muodostuneet solut erilaistu soluille tyypillisiksi kudoksiksi. D-vitamiini estää solujen liiallista kasvua ja vaikuttaa niiden erilaistumiseen. Se vaikuttaa ensisijaisesti rintasyöpään, virtsarakon, paksusuolen, mahan, ruokatorven ja moniin muihin syöpään.

D-vitamiinin testaus

Laboratoriotesti mittaa 25 (OH) D:n pitoisuutta. Standardit on annettu alla:

Puutos < 20 ng/ml

Pieni pitoisuus 20 – 30 ng/ml

Normaali pitoisuus 30 – 50 ng/ml

Nostettu arvo 50–100 ng/ml

Mahdollisesti myrkyllinen 100–150 ng/ml

Myrkyllinen pitoisuus > 150 ng/ml

Jotkut testit annetaan yksikössä bmol / l. Muunnin on 1 ng / ml = 2,5 nmol / l


Luonnolliset D-vitamiinin lähteet.

D-vitamiini syntetisoituu pääasiassa auringonvalon vaikutuksesta. Yhdessä ruokavalion kanssa annamme itsellemme vähän tätä vitamiinia (enintään 20 % sen määrästä). Ruokalähteitä ovat kala (ankerias, lohi, silli) ja eräät sienilajikkeet, kuten shiitake-sienet.


D-vitamiinin annostus

Annoksen valinta riippuu ensisijaisesti maantieteellisestä sijainnista. Mitä enemmän aurinkoisia päiviä asuinpaikallamme, sitä vähemmän lisäravinteita pitäisi olla. Puolan ja suurimman osan Euroopan asukkaille, jotka kärsivät Lymen taudista, suosittelemme kuitenkin vähintään 2000 IU:n täydentämistä syksyllä ja talvella (lihavilla ihmisillä tämä arvo tulee kaksinkertaistaa).

Kevät- ja kesäkaudella lisäravinteita ei tarvita, kunhan olemme "altistuneet" auringolle noin 15 minuuttia joka päivä klo 10-15 välillä, jolloin vähintään 20 % kehosta on alttiina (lyhyt T- paita ja shortsit), ilman UV-suodattimia ja sameutta.

D-vitamiinin puutos

Yleisimmät puutosoireet ovat oksentelu, ripuli, päänsärky, silmäsärky, heikkous, ruokahaluttomuus, liiallinen jano ja yleinen huonovointisuus. Lymen taudissa ja sen rinnakkaisinfektioissa D-vitamiinin puutoksen oireita on usein vaikea erottaa Lymen taudin aiheuttamista oireista, joten sen taso kannattaa aina tarkistaa ja aloittaa lisäravinto.

Liikaa D-vitamiinia.

Usein kuulemme, että joku ottaa "hevosen" annoksia vitamiinia, eli 10 000 IU, ja joskus jopa enemmän. Muista kuitenkin, että ylimäärä voi johtaa hyperkalsemiaan eli seerumin kalsiumpitoisuuden nousuun. Kuten aiemmin mainittiin, D-vitamiini muuttuu elimistössä aktiiviseen muotoonsa ja lisää kalsiumin imeytymistä suolistossa, munuaisissa ja luissa. Siksi tällaiset suuret annokset tulisi valita vasta lääkärin kuulemisen jälkeen ja vain äärimmäisissä puutteissa.

Näin ollen voidaan nähdä, että D-vitamiini on välttämätön elimistön moitteettomalle toiminnalle, ja sen puute voi suuresti lisätä monien sairauksien riskiä ja pahentaa Lymen taudin oireita. Muista siis sisällyttää D-vitamiini fytoterapiasi.

Löydät D-vitamiinilisät TÄÄLTÄ

Product added to wishlist
Product added to compare.