Candida Albicans

Candida Albicans

- Luokat: Artikkelit

Sienet ovat hyvin heterogeenisiä organismeja - niihin kuuluvat naput, myrkkysienet, homeet, sienet sekä Candida-hiivat. Sieniä löytyy kaikkialta, niin metsistä, ilmasta, dyynistä, niityistä, vuorista ja loisena ihmisorganismien sisällä tai pinnalla. Tässä artikkelissa keskitymme erityisesti Candida albicansiin, joka aiheuttaa eniten ihmisten sairauksia (noin 80 %).


Candida-hiivat ja Candida-sienet


Hiivat ovat sienen alkio. Niillä on kaikki hiivan ominaisuudet, mutta oikeissa olosuhteissa ne voivat juurtua ja tuottaa rihmastoa (ravitsemus- ja lisääntymistoimintoja suorittavan sienen kasvullisen ruumiin). Candida-hiivat elävät kehossamme päivittäin, ne elävät limakalvoillamme ja ihollamme. Ominaisuuksiensa ansiosta ne voivat kiinnittyä melkein kaikkiin kehomme kudoksiin. Tässä vaiheessa ne eivät kuitenkaan ole vaarallisia kehollemme. Hiivat elävät symbioottisesti ihmisten kanssa, mikä tarkoittaa, että ne eivät vahingoita ihmisiä, joilla on normaali immuunijärjestelmä. Niille on ominaista vastustuskyky mahalaukun happamaa ympäristöä vastaan, mikä tekee niistä hyvin valmistautuneita elämään ihmisen ruoansulatuskanavassa. Ne elävät ruokajätteillä ja muodostavat ruoansulatuskanavan fysiologisen kasviston bakteerien ohella. Jos tämä tasapaino kuitenkin häiriintyy, Candida-hiivat voivat muuttua ihmisillä, jotka ovat Candida-sieniä, eläväksi loiseksi.


Mitä Candida-sienet aiheuttavat?


Loisena oleminen tarkoittaa, että sienten selviytyäkseen ne tarvitsevat isännän (sairaan ihmisen) "ruokkimaan" niitä. Saadakseen ruokaa (he syövät proteiinimolekyylejä) sienet hyökkäävät kehomme kudoksia vastaan. Happojen ja ruoansulatusentsyymien vuoksi sienet muodostavat sienipesäkkeen vaurioituneen kudoksen alueelle, mikä aiheuttaa tulehduksen. Heikentyneen paikan kautta sienen myrkylliset aineenvaihduntatuotteet päätyvät elimistöön ja aiheuttavat kehon myrkytyksen, josta tulee väliaine muille (myös muille) sienille ja bakteereille. Aineita, kuten endotoksiineja, neurotoksiineja ja kandidotoksiineja, pääsee tartunnan saaneeseen organismiin. Ne heikentävät immuunijärjestelmää ja vaikuttavat suoliston kireyteen - tunkeutuvat usein verenkiertoon vuotavan suolen kautta ja aiheuttavat kroonista tulehdusta.


Candidiasis


Candida-sienten lisääntyminen kehossa ja kaikki siitä johtuvat seuraukset johtavat kandidiaasin esiintymiseen. Se voidaan jakaa:


1. Pinta kandidoosi
Candida aiheuttaa sieni-infektioita sormien välissä, sammas, emättimen, kynsien, nivussien mykoosit ja ihotulehdus (usein lämpimissä ja kosteissa paikoissa, kuten ihopoimuissa). Tämän tyyppinen kandidiaasi on helppo hoitaa ja ohittaa suhteellisen nopeasti, mutta se haluaa uusiutua yhtä nopeasti. Jos olosuhteet sienelle huononevat, solut tuottavat itiöitä, joita ympäröi paksu solukalvo. Tämä muoto aiheuttaa sen, että kun palaamme vanhoihin tapoihin hoitojakson jälkeen, itiöt muuttuvat jälleen hiivoiksi ja sitten Candida-sieniksi.


2. Paksusuolen kandidiaasi
Paksusuolessa on ylikasvua Candida-hiivoja. Sairaus on vaarallinen, koska se johtaa hoitamattomana suolen limakalvon vaurioitumiseen, haavaumiin, suolen verenvuotoon ja systeemiseen kandidiaasiin.


3. Disseminoitunut (muuten syvä tai systeeminen) kandidoosi
Sisäiset järjestelmät saavat tartunnan, kun Candida pääsee vereen. Erittäin vaarallinen terveydelle ja elämälle, koska se sekoitetaan usein muihin sairauksiin (keskittyy tiettyihin oireisiin, ei kokonaisuuteen). Oireet voivat vaikuttaa hermostoon, ruuansulatusjärjestelmään, liikuntaelimistöön, virtsaelimistöön, ihoongelmiin, hormonitoimintaan, hengityselimiin ja näköelimiin. Siksi tämän tyyppinen kandidiaasi voi "fake" hypertensiota, ärtyvän suolen oireyhtymää, happorefluksia, neuroosia, allergioita, autismia ja monia muita.

Kandidaasin syyt


- heikentynyt immuunijärjestelmä
- pitkäaikainen antibioottihoito
- steroideja
- suun kautta otettava ehkäisy
- syö liikaa sokeria
- prosessoitujen elintarvikkeiden syöminen
- huumeet
- stressi ja unen puute


Diagnostiikka


Kuten aiemmin todettiin, Candida-hiivoja esiintyy kehossamme fysiologisesti, joten kandidiaasin diagnoosi on erittäin vaikeaa. Candida-bakteerin havaitseminen ei välttämättä tarkoita kandidiaasia.
Suosituimpia testejä ovat mm.
1. Ulosteiden tai muiden eritteiden viljelmä
Erityisellä mikrobiologisella alustalla "kasvatetaan" ulosteista tai muista eritteistä peräisin olevia hiivoja. Keskimäärin testitulos saadaan noin 7-10 päivän kuluttua. Seulontatestissä on suuri virhetodennäköisyys.
2. ELISA-testi
Se on serologinen testi, joka havaitsee vasta-aineen joutuessaan kosketuksiin sieniantigeenien kanssa. Testin luotettavuus on erittäin alhainen ja on noin 40 %.
3. Verimikroskooppitutkimus
Testillä testataan kandidiaasin pitkälle edennyt vaihe, jolloin sieni on päässyt verenkiertoon. Se koostuu veren ottamisesta potilaalta ja sienen mikroskooppisesta tarkkailusta.
4. PCR-testi
Geneettinen testaus PCR:llä tunnistaa sienen DNA:n (geneettisen materiaalin). Testi perustuu sienen DNA-fragmentin päällekkäisyyteen ja on erittäin herkkä. Käytettävissä on myös PCR Real Time -menetelmä, joka tutkii myös solun geneettistä materiaalia ja on lisäksi 100 kertaa herkempi.


Hoito


Antibiootit ovat yleinen kandidiaasin hoito. Vaikka päätämme ottaa ne, ne eivät tuota tuloksia ilman immuunijärjestelmän "korjausta". Siksi pääsuositus kandidiaasin tapauksessa on rajoittavan sienilääkkeen ruokavalion käyttö ja kehon tukeminen probioottien avulla. On todistettu, että Lactobacillus helveticus -kannat estävät hiivojen lisääntymistä. Lisäksi Stephen Buhnerin sienisairauksiin suosittelemia yrttejä ovat: kapryylihappo, haponmarja, Alchornea, Sida acuta, lakritsi ja Reishi-sienet. On myös valmiita seoksia, jotka on erityisesti suunniteltu kandidiaasin hoitoon, kuten: Cadigo, Izen Labs

Product added to wishlist
Product added to compare.